top of page

AFTERCARE NEDİR?


AFTERCARE NEDİR?




Bondage, roleplay, impact play ve D/s ilişkisini bir kenara bırakırsak, BDSM'in en sevdiğim yönlerinden biri aftercare (sonrası bakım)dır. Aftercare, oyun sonrasında partnerlerin zihinsel, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için birbirlerinin yanında olmasıdır. Birbirinin iyiliğinin kontrol edilmesi, güvenli bir şekilde gerçek dünyaya dönülmesi ve herkesin yaşanan oyundan memnun olduğundan emin olunması için ayrılan zamandır.

'Seks, özellikle sert seks veya kink içeren seks, hem fiziksel hem de duygusal açıdan çok yoğun olabilir.' der 101 Kinky Things kitabının yazarı Kate Sloan.

'Bu yoğunluk seksten sonra -seksten hemen sonra ya da birkaç gün içinde bir ara - açığa çıkan fiziksel ve zihinsel etkiler yaratabilir. Bu etkiler hafif sendelemek / yalpalamak ya da yönünü şaşırmak da derin üzüntü ve utanç duymak da olabilir. Bu genelde susuz kalmak ya da kan şekerinin düşmesi gibi fiziksel etkenlerden kaynaklansa da, cinsel birliktelik sona erdiğindeki gerçekliğe dönüş ve endorfin adı verilen hormonların aniden kesilişi sebebiyle de olabilir.'


Partnerini bir sahneden sonra güvende ve anlaşılmış hissettirmesinin yanısıra, aftercare'in gerekli olmasının bazı farklı sebepleri de var. 'Aftercare seks sırasında, ağır bir sadomazoistik sahnenin deride yaralanmaya sebep olması gibi yaralanmalar olduğunda da önem taşır.' der Sloan. 'Böyle durumlarda ilk yardım uygulamak aftercare'ın önemli bir parçası olmalıdır.'

Her birey ve ilişki dinamiği için aftercare çok farklıdır. 'Aftercare arzular kadar subjektiftir ve bazı insanlar oyun öncesinde hatta oyun sırasında kendi ihtiyaçlarına odaklanırken birçok insan seksten sonra kendileriyle nasıl ilgilenilmesini sevdiğini, hatta böyle bir opsiyonları olduğunu bilmez.' der Somatik İyilik Koçu ve The Body Vox and Squirm'in kurucusu Court Vox. 'Özünde, neyi bilmediğinizi bilmiyorsunuz.'


AFTERCARE’A İHTİYACIM VAR MI?


Rhode Islandlı Christine yaklaşık 10 yıl önce submissive hayatına başladığında aftercare diye bir şey duymamıştı. 'D/s ilişkisinde olmayı ve BDSM'i herkes gibi yanlış anlamıştım ve doğrusunu söylemek gerekirse dinamikleri hiç anlayamamıştım.' diyor. İlk tecrübelerini dikkatli bir şekilde yönetmiş ve hâlâ yönetmekte olan bir Dom ile tanıştığı için çok şanslı.


Christine için, aftercare subspace halinde usul usul uçabileceği ve ‘şu an'a dönebileceği güvenli bir alan yaratır. "Ayrıca sahnenin bir parçası olmak ve o sahneyi tam anlamıyla yaşamak için verdiğim rıza hediyesinin Dom'um tarafından anlaşılmasıdır. Benim üzerime düştüğünde, beni hafifçe okşadığında, bana su ya da atıştırmalık bir şey getirdiğinde, enerji çemberi tamamlanmış gibi hissediyorum."



İdeal olan, oyun başlamadan çok daha önce iletişimin doğru şekilde sağlanmış olmasıdır. Bunun bir uzantısı her partnerin ihtiyacı olan aftercare uygulamalarını paylaşmak konusunda kendini güvende hissetmesi olur. Aftercare'den sizin ve partnerinizin beklentilerini keşfetmeye gelince, Vox şu soruları sormak gerektiğini düşünür, "Bu kimin için? Siz aftercare uygulayan taraf mısınız yoksa alan taraf mı? Aynı aftercare uygulaması iki kişi için uygun olabilir mi yoksa ikiniz için de farklı mıdır?"


Aftercare uygulamasını almayı veya uygulamayı tecrübe etmemiş arkadaşlar için, veya sadece ne istediğini bilmeyenler için, Vox aşağıdaki seçenekleri göz önünde bulundurmayı ve test etmeyi öneriyor.


"Yanlış bir cevap yok. Tercihin her gün hatta her an değişebilir ve değişmelidir. Bu tamamen normal."


AFTERCARE FİKİRLERİ


Vox aftercare uygulamaları olarak aşağıdaki fikirleri teklif eder:


Kavramak: Oyundan sonra sıcak, şefkatli şekilde kavramayı, sarılmayı çok sevebilirsiniz. Kavrayıp tutmak önemsenmeyen ve bir şey yapmamız gerektiğini hissettiren kültürel mesaja oldukça zıt olan bir uygulamadır. Kaşımak, gıdıklamak, öpmek veya masaj yapmak gibi davranışlara iten içgüdüyü durdurun ve öylece tutun. Partnerinizin nefesine odaklanın ve senkronize olmayı deneyin. Birbirinizin kalp atışlarınıza dikkat kesilin. Anda kalın.

Yumuşak Dokunuş: Özellikle fazlaca fiziksel olan, tutkulu ve kalp atışı hızlandıran seksten sonra nazik yumuşak kaşımalar, okşamalar ve hafif bir masaj bir yandan hâlâ temas, bağlantı ve orada oluşu sağlamaya devam ederken bir yandan yüksekten inmek için harika bir yoldur.

Dokunmadan Tatmak: Bazıları için oyundan, özellikle orgazmdan sonra dokunma hissini ortadan kaldırmakta güç ve zevk vardır. Bu uzaklaşmak ya da kalkıp gitmek için bir ima değil, aksine fiziksel teması kesip enerji anlamında birbirinizin yanında bulunarak kendiniz ve partnerinize bireysel zevklerinize dalmanız için izin vermektir. Zaman ve alan verildiğinde, boşalmadan sonra bile bedende bulunmaya devam eden, artakalan enerjisel orgazm vardır ve siz hemen kalkıp lavaboya gittiğinizde bunu tecrübe etmenizi sağlayacak akışı kesmiş olursunuz.

Banyo Yapmak: Seksten sonra partnerimle banyo yapmaya bayılırım. Kokulu sabunları, yağları ve süngerleri çıkarın, hatta üşenmezseniz çiçekleri, çiçek yapraklarını, karanlıkta parlayan banyo kristallerini (evet öyle şeyler var) kullanın. Birlikte bu süreyi bir ritüele çevirin ya da sadece birbirinize bakım yapacağınız bir alan oluşturun.


Olumlama / Doğrulama: Aftercare olumlama ve övgü sözleri içerebilir. "..... yapmana bayılıyorum. ....... yaptığında deliye dönüyorum. .......... yapışın muhteşem. Şu an o kadar güzelsin ki." Bu süreyi minik geribildirimler için de kullanabilirsiniz fakat sizi uyarmalıyım, bu büyük eleştiriler için doğru bir zaman değil. Bu süreyi az önce paylaştığınız şeyi kutlama zamanı olarak görün. Geribildirim içeren bir olumlama şöyle bir şeydir: Spanking harikaydı, hatta biliyor musun, bi dahakine daha sert olabilirsin." Bu şekilde övgünüzü sunarken bir dahaki sefer zevkinizi arttıracak bir geribildirim vermiş oluyorsunuz.

Yalnız Bırakılmak: Yaşanan sahneye dayanarak, aftercare yalnız bırakılmak olabilir. Bunu kendiniz talep edebilirsiniz veya bir D/s ilişkisinde, Dominantınız bunun bir ceza süresi veya dikkatinizi dağıtacak bir şey olmadan düşünme süresi olduğuna karar verebilir. Vox bu süreçte "Şu an benden istediğin / ihtiyacın olan bir şey var mı?" sorusunun gerekliliğinden bahsediyor. Cevap "Hayır." bile olsa, sorulmak bazen yeterlidir.


Yaşanan sahnenin yoğunluğuna dayanarak, aftercare uygulamalarındaki ihtiyaçlar değişebilir. Elbette, birçok farklı aftercare uygulaması vardır fakat tek değişmez şudur: BDSM sahnesinden sonra aftercare olup olmaması tartışılamaz. Bir keresinde, Christine bir Fetish gecesinde kırbaçlanma sahnesine dahil oldu ve aftercare uygulanmadı (her zamanki Dominantı değildi) 'Kendimi başıboş, tuhaf, boşlukta ve yalnız hissettim, üstelik iyi anlamda değil. Aftercare bana göre bir BDSM sahnesi için kritik sondur.


AFTERCARE SADECE KINKY SEKS İÇİN DEĞİLDİR


Vanilya seks de yaşıyor olsanız, gag takılıp spank'lenmeden önce hayatınız için yalvarıyor da olsanız, fiziksel ve duygusal olarak zorlayıcı olabilir. "Genellikle çok fazla enerji harcıyorsunuz, son derece kırılgan ve hassas oluyorsunuz, bir türlü atamadığınız utanç ve suçluluk duygularını uyandırabilecek şeyler yapıyorsunuz. Tüm bunlar seksten sonra bir 'düşüş' yani fiziksel ve duygusal keyifsizlik / kırıklık şeklinde size yapışabilir. Yaşadığınız şey tamamen vanilya seks bile olsa, bittikten sonra tekrar 'normal' hissedebilmek için bir enerji içeceğine, sarılmaya, partnerinizle sevecen bir konuşmaya (veya aftercare olarak neyi seviyorsanız ona) ihtiyacınız olabilir. "


Sloan seksten sonra ekstra ilgi ve sevgiye ihtiyaç duyabileceklerini düşünmek partnerlerinize daha kibar davranmak olduğunu belirtiyor. "İyi hissediyor olabilirsiniz, fakat sizin gerçeğinizin seviştiğiniz kişi için de aynı olduğunu varsayamazsınız. Bu yüzden birbirinizin aftercare ihtiyaçlarını sormayı alışkanlık hâline getirmek ve eğer yapabilirseniz onlara ihtiyaçları olanı vermeye çalışmak gerekir"


Sertliği ve şiddeti fark etmeksizin her cinsel birleşme sonrası 'oyun sonrası kontrol' gereklidir. Böylece mutlu uçuştan gerçek dünyaya mümkün olduğunca yumuşak bir geçiş yaşanır. Aftercare kinky olsun, olmasın her bireyin seks hayatında bulunması gereken bir BDSM uygulamasıdır.

3.044 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page