top of page

BDSM Kontratları

Güncelleme tarihi: 23 Mar 2022



Grinin 50 Tonu BDSM topluluğu ile ilgili yanlış düşüncelerin oluşmasını sağlamakla birlikte değindikleri önemli bir konuyla hem kinky hem de vanilya gruplara gerekli bir bilgi verdi. BDSM kontratları! Seride gördüğümüz gibi taraflar arası ilişki başlamadan önce ekstrem limitlerden günlük hayata kadar her konuya değinen bir belge itaatkar tarafa sunuldu.

Efendi/köle arası ilişkilerde en çok karşılaşılan, medyanın topluma sunduğu en yaygın kavram dominant ve itaatkar arasında gerçekleşen kontrattır. Bazı partnerler sözlü kontratları tercih etse de yazılı halleri de görülmemiş bir durum değil elbette. Kontrat, dominant ve itaatkar arasındaki ilişkinin en temel koşullarından en katı limitlerine kadar maddeler içerir; itaatkar ve dominantın mental ve fiziksel olarak sağlıklı bir ilişkiye sahip olmalarına destek olur. Koşullar her ne olursa olsun, kontrat tek taraflı feshedilebilir. Bu durumda karşı tarafa verilmiş olan yetkiler geçerliliğini yitirir ve o ilişki sonlanır.

Dominant tarafın belirtilen belgeyi daha kişisel bir alanda hazırlayıp itaatkar kişiye sunması yaygındır. Kontratlar genelde itaatkar kişiden beklenen yetkileri ve eylemleri içerir. Aynı zamanda dominantın bunlara karşılık sunabileceği noktalardan da bahsedebilir. Çoğu durumda itaatkar kişinin özgür bir kimse olarak kendini ifade edebildiği son an olarak düşünülür.

Bu tanıma deneyimli çoğu kişi karşıdır. Geçmişte bu tarz ilişkilerin daha yaygın olması şu anki rıza ve dinamiğin önemini asla zayıflatmaz. BDSM kontratları pozitifin yani sıra negatif noktalar da barındırabilir. Günümüzde mevcut olan ilişkiler genellikle bu kontratların negatif yönlerini açığa çıkarmaktadır. Deneyim farkı, tarafların birbirini yeterince tanımamış olması ve koşulların/eylemlerin yeterince detaylı konuşulması kontratları BDSM topluluğu için bile gergin bir kavram haline getirmiştir.


Kontratların Ürkütücü Yanı


BDSM kontratlarının en yaygın özellikleri kişiyi germeleridir. Vanilya toplumun izlediği filmlerde görüldüğü gibi bu kontratlar oldukça korkutucu ve pek çok şeyden bahseden belgelerdir. Elbette bu yaklaşımla belge okunduğunda vanilya olan kimseye ürkütücü gelmektedir. Tecrübeli kişiler için bile çok fazla bilgi içeren kontratlar mevcuttur. Özellikle komünite de yeni olan bir kişiye bahsedilen belge iletildiğinde stres yaratabilmektedir. İtaatkar o noktada böyle bir bağlılığa hazır değilse durum kötüleşir.


Gerçek BDSM Kontratlarının Farkı Ve Kabul Edilmeleri


Kontratların en temel özelliği çift taraflı rızanın olması ve açıkça koşulların sunulmasıdır.Bahsedildiği gibi genellikle İtaatkarın limitleri temel kavram olmak üzere her iki tarafın varlığıyla hazırlanır. Koşullar hakkında ortak noktaya varılması ve iki tarafın da son versiyona katılması gerekmektedir. Çoğu durumda dominantın sağladığı bir belgedir ama gerçek bir kontratı oluşturmanın o kadar basit olmadığı unutulmamalıdır. Genel bakış açısına göre kontrat sadece ittatkarın sağlayabileceği şeyleri içerir lakin günlük yaşamda bunu elde etmek oldukça zordur. Basit bir örnek verelim: İtaatkarınızın gün boyu sadece iç çamaşırı veya sizin tercihiniz olan bir kıyafeti giymesi maddelerden biri olabilir. Ama ya ittatkarınız o gün öyle hissetmiyorsa? O gün vücutlarıyla ilgili negatif düşüncelere kapılırsa? Bu konuda açık bir konuşma gerçekleşmezse itaatkar kendini rahat hissetmeyebilir ve emin olmayabilir . Ki bu da kontratı ilk ve son değişmez maddesine aykırıdır. Kurallar dominantın fantezileri dahilinde olmakla birlikte itaatkarın kabulleneceği şeyler olmalıdır. İtaatkarın aktiviteler sırasında vereceği cevaplar iyi okunmalı ve doğru dönütlerle karşılanmalıdır.


Elbette dominantlardan veya itaatkarlardan bahsedilen belgenin her maddesini hatırlamaları beklenemez (en azından başlangıçta) . Bu yüzden taraflar arası iletişim yazılı kontrattan daha önemlidir. Elbette pek çok kuralı hatırlamak mümkün ama İtaatkarınızın mimiklerini ve hislerini onu tanıyabildikçe okumak bahsedilen kağıttan çok daha önemlidir. Farklı kurallar farklı zamanlarda geçerli olabilir. Bu tip kontratların asıl özellikleri gelişmeye ve değişmeye açık olmalıdır. Bu, dominanta sınırları tanıma ve test etme yetisi sağlarken itaatkar tarafa ise kendini ve sınırlarını keşfetme olanağı sunar. Cezalarda dahi İtaatkarın sert limitleri göz önünde bulundurulmalıdır. Verilen cezanın duruma uygunluğu önemlidir.


Kontratların Gerçekçi Yanı


Elbette kontratların tamamen zararlı oluğu iddia edilemez. Katı sınırları olan kişiler arasında yahut tecrübesiz/birbirini tam tanımayan bireyler için oldukça iyi bir yoldur. Bazı ittatkarların yazılı şekilde dominantlarına bağlı olma isteği de göz önünde bulundurulursa kontratların yararları görmezden gelinemez. Aynı zamanda ilişkide kurulan iletişimin daha net olmasını sağlar. Her iki tarafa da ihtiyaçları ve istekleri hakkında açıkça konuşmak ve uzlaşmak için bir fırsat tanır.


Kontrat kesinlikle değişmeye açık olmalıdır. Partnerlerin ortak kararı üzerine koşullar eklenebilir, çıkarılabilir veya ufak değişimler uygulanabilir. Uzlaşmaya varılmadığı zaman tek tarafın fikrini kabul etmek mümkün değildir. Konu hakkında daha uzun konuşulmalıdır ve eğer İtaatkarın değiştiremeyeceği bir limit ise dominant buna saygı duymalıdır.


Her d/s ilişkisinin dinamiği farklıdır. Kimileri yazılı kontratı önerse de sizin ilişkiniz hakkında en sağlıklı kararları siz verebilirsiniz. Doğru şekilde yapıldığı zaman BDSM kontratları Kinky hayatınıza pek çok şey katabilir. Veya sözlü anlaşmalara da bağlı kalınabilir. Söylendiği gibi her ilişkinin özel dinamiği özel koşullar gerektirir.


Stay safe, stay Kinky!

2.006 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page